menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie osuszamy je oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę- dwie do lodówki. Przygotowujemy ciasto: Mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę dolewając do niej porcjami resztę piwa. Odstawiamy ciasto na pół godziny, żeby „odpoczęło” i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Rozgrzewamy olej. Śledzie zanurzamy w cieście i nakładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

ocena:

Śledzie w cieście piwnym

składniki

  • 800g solonych filetów śledziowych
  • 500 ml mleka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki mąki
  • 50 ml oleju
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie osuszamy je oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę- dwie do lodówki. Przygotowujemy ciasto: Mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę dolewając do niej porcjami resztę piwa. Odstawiamy ciasto na pół godziny, żeby „odpoczęło” i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Rozgrzewamy olej. Śledzie zanurzamy w cieście i nakładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję