menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, następnie obtaczamy filety w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Ocet zagotowujemy z przyprawami i również studzimy. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez 3-5 minut w posolonej wodzie.. Odcedzamy i wkładamy do marynaty. Rybę układamy w słoju i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 2 dni do lodówki. Podane przepisy są przykładem marynowania ryb smażonych, ale można w ten sam sposób marynować np.: ryby gotowane.

ocena:

Sola w marynacie

składniki

-1 kg filetów z soli lub ew. innej morskiej ryby – morszczuka, grenadiera itp.
-2 cebule
-4 łyżki mąki
-150 g marchewki
-50 ml oleju lub oliw
-sól, pieprz
Marynata
-350 ml octu winnego 3%
-2 liście laurowe
-10 ziaren czarnego pieprzu
-6 ziaren ziela angielskiego
-1-1,5 łyżki cukru
-sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, następnie obtaczamy filety w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Ocet zagotowujemy z przyprawami i również studzimy. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez 3-5 minut w posolonej wodzie.. Odcedzamy i wkładamy do marynaty. Rybę układamy w słoju i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 2 dni do lodówki. Podane przepisy są przykładem marynowania ryb smażonych, ale można w ten sam sposób marynować np.: ryby gotowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję