menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Część dodajemy do podduszonego szpinaku, a z drugiej części zasmażki, mleka, pieprzu, soli i gałki muszkatołowej robimy sos beszamelowy. W naczyniu do zapiekania układamy skropione sokiem z cytryny i posolone filety z soli, na filetach układamy podduszony szpinak wymieszany z posiekanym czosnkiem i zasmażką, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20–30 minut. Filety przed zapiekaniem można usmażyć, wtedy zapiekanie skracamy do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Uwaga dla oszczędnych – w ten sam sposób możemy przyrządzić filety z flądry lub halibuta.

ocena:

Sola ze szpinakiem pod beszamelem

składniki

  • około 150 g fileta z soli na osobę
  • 100 g szpinaku świeżego lub 50 g mrożonego
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Część dodajemy do podduszonego szpinaku, a z drugiej części zasmażki, mleka, pieprzu, soli i gałki muszkatołowej robimy sos beszamelowy. W naczyniu do zapiekania układamy skropione sokiem z cytryny i posolone filety z soli, na filetach układamy podduszony szpinak wymieszany z posiekanym czosnkiem i zasmażką, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20–30 minut. Filety przed zapiekaniem można usmażyć, wtedy zapiekanie skracamy do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Uwaga dla oszczędnych – w ten sam sposób możemy przyrządzić filety z flądry lub halibuta.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję