menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Z cukru i około 150 ml wody robimy syrop. Czekoladę łamiemy do rondelka i zalewamy gorącym syropem, cały czas mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści. Wkładamy naczynie z masą czekoladową do zamrażalnika, co jakiś czas (gdy zauważymy, że sorbet stwardniał na brzegach naczynia) wyjmujemy naczynie z zamrażarki i ucieramy masę przy pomocy łyżki lub miksera. Ponownie zamrażamy. Taki sorbet możemy podać w wersji wytrawnej, polewając go whisky lub brandy lub też zrobić go czekolady mlecznej i podać z odrobiną bitej śmietany lub słodkiego sosu.

ocena:

Sorbet czekoladowy

składniki

  • 250 g czekolady
  • 150 ml wody
  • 70 g cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Z cukru i około 150 ml wody robimy syrop. Czekoladę łamiemy do rondelka i zalewamy gorącym syropem, cały czas mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści. Wkładamy naczynie z masą czekoladową do zamrażalnika, co jakiś czas (gdy zauważymy, że sorbet stwardniał na brzegach naczynia) wyjmujemy naczynie z zamrażarki i ucieramy masę przy pomocy łyżki lub miksera. Ponownie zamrażamy. Taki sorbet możemy podać w wersji wytrawnej, polewając go whisky lub brandy lub też zrobić go czekolady mlecznej i podać z odrobiną bitej śmietany lub słodkiego sosu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję