menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wywar gotujemy, tak, żeby pozostała szklanka – 250 ml koncentratu. Wtedy wywar studzimy. W łyżce wywaru moczymy żelatynę, żeby napęczniała. Z mąki i masła robimy zasmażkę (ponieważ sos będzie ciemny, można zasmażkę zrumienić), dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gotujemy sos 15 minut, ciągle go mieszając, dolewamy wino i rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy. Postępujemy podobnie, jak z sosem chaud-froid na jasnym wywarze.

ocena:

Sos chaud-froid ciemny

składniki

  • 1 l ciemnego wywaru
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml porto, madery, słodkiego tokaju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wywar gotujemy, tak, żeby pozostała szklanka – 250 ml koncentratu. Wtedy wywar studzimy. W łyżce wywaru moczymy żelatynę, żeby napęczniała. Z mąki i masła robimy zasmażkę (ponieważ sos będzie ciemny, można zasmażkę zrumienić), dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gotujemy sos 15 minut, ciągle go mieszając, dolewamy wino i rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy. Postępujemy podobnie, jak z sosem chaud-froid na jasnym wywarze.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję