poziom skomplikowania:
Wywar gotujemy, tak, żeby pozostała szklanka – 250 ml koncentratu. Wtedy wywar studzimy. W łyżce wywaru moczymy żelatynę, żeby napęczniała. Z mąki i masła robimy zasmażkę (ponieważ sos będzie ciemny, można zasmażkę zrumienić), dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gotujemy sos 15 minut, ciągle go mieszając, dolewamy wino i rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy. Postępujemy podobnie, jak z sosem chaud-froid na jasnym wywarze.
Sos chaud-froid ciemny
składniki
poziom skomplikowania:
Wywar gotujemy, tak, żeby pozostała szklanka – 250 ml koncentratu. Wtedy wywar studzimy. W łyżce wywaru moczymy żelatynę, żeby napęczniała. Z mąki i masła robimy zasmażkę (ponieważ sos będzie ciemny, można zasmażkę zrumienić), dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gotujemy sos 15 minut, ciągle go mieszając, dolewamy wino i rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy. Postępujemy podobnie, jak z sosem chaud-froid na jasnym wywarze.