menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Cebulę podlej winem, dodaj tymianek, sok z cytryny i odparuj całość kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, a kiedy po kilku minutach sos zgęstnieje dopraw go solą i pieprzem.

ocena:

Sos cytrynowo-tymiankowy

składniki

  • pół cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml białego, wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Cebulę podlej winem, dodaj tymianek, sok z cytryny i odparuj całość kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, a kiedy po kilku minutach sos zgęstnieje dopraw go solą i pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję