menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. Na powierzchni tego sosu tworzy się rodzaj kożuszka, który sukcesywnie usuwamy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy, jeśli pomimo tego będą grudki, sos miksujemy lub przecieramy przez sito.

ocena:

Sos velouté

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. Na powierzchni tego sosu tworzy się rodzaj kożuszka, który sukcesywnie usuwamy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy, jeśli pomimo tego będą grudki, sos miksujemy lub przecieramy przez sito.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję