menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, płuczemy bardzo dokładnie i osączamy. Drobno kroimy. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na maśle grzyby i cebulę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy, aż do całkowitego odparowania sosu. Wtedy grzyby z cebulą miksujemy lub mielimy, dodajemy sos beszamelowy, sól, żółtka i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy porcjami pianę ubitą z białek. Najpierw ćwierć ubitej piany i całość ubijamy, wreszcie pozostałą część i wtedy mieszamy masę drewnianą łyżką. Nakładamy do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze ok. 200C.

ocena:

Suflet grzybowy

składniki

  • 500 g świeżych grzybów (w ostateczności mogą być pieczarki)
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 100 ml sosu beszamelowego (szukaj w rozdziale Sosy)
  • 50 g masła, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, płuczemy bardzo dokładnie i osączamy. Drobno kroimy. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na maśle grzyby i cebulę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy, aż do całkowitego odparowania sosu. Wtedy grzyby z cebulą miksujemy lub mielimy, dodajemy sos beszamelowy, sól, żółtka i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy porcjami pianę ubitą z białek. Najpierw ćwierć ubitej piany i całość ubijamy, wreszcie pozostałą część i wtedy mieszamy masę drewnianą łyżką. Nakładamy do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze ok. 200C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję