X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc

Szarlotka świąteczna Macieja Kuronia

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, gdy tylko zaczyna się jesień, to to ciasto króluje w naszym domu. Łatwe, szybkie i smaczne. A do tego jak ono świetnie pachnie. Gdy Bogusia piecze szarlotkę cały dom przechodzi jej zapachem. Szarlotka świąteczna to przepis mojego taty Macieja, koniecznie zróbcie i dajcie znać jak Wam smakowała. 

Szarlotka świąteczna Macieja Kuronia

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukru np. trzcinowego
  • 150 g masła
  • 125 ml śmietany
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek np. ligol
  • łyżka cukru np. trzcinowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g tartej bułki
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1:

Z wszystkich składników wyrób ciasto, nie powinno być zbyt gęste, wiec w razie potrzeby dodaj trochę śmietany. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości 1 cm, następnie podziel go na dwie części.

Następnie wysoką na 5 cm blachę posmaruj masłem i wyłóż ją ciastem.

Krok 2:

Jabłka obierz, poszatkuj, wymieszaj z cukrem (jeśli są bardzo kwaśne, to dodaj więcej cukru), bułką tarta i dodatkami. Następnie wyłóż tak przygotowane jabłka na formę, po czym szczelnie przykryj drugą połową ciasta.

Krok 3:

Na koniec piecz ciasto w temperaturze 180° przez 45– 50 minut. Podawaj ciasto na gorąco posypane cukrem pudrem.

Po więcej słodkich przepisów zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również