menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, nie powinno być zbyt gęste, wiec w razie potrzeby można dodawać trochę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek grubości 1 cm i dzielimy na dwie części. Wysoką na 5 cm blachę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Jabłka obieramy, szatkujemy, mieszamy z cukrem (jeśli są bardzo kwaśne, to możemy dodać cukru), bułką tarta i dodatkami. Nakładamy tak przygotowane jabłka na formę, po czym szczelnie przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 180° przez 45– 50 minut. Podajemy ciasto na gorąco posypane cukrem pudrem.

ocena:

Szarlotka świąteczna

składniki

-400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
-1 łyżka cukru
-150 g masła
-125 ml śmietany
-1 żółtko
Nadzienie
-1 kg jabłek
-1 łyżka cukru
-50 g rodzynek
-50 g tartej bułki
-skórka otarta z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, nie powinno być zbyt gęste, wiec w razie potrzeby można dodawać trochę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek grubości 1 cm i dzielimy na dwie części. Wysoką na 5 cm blachę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Jabłka obieramy, szatkujemy, mieszamy z cukrem (jeśli są bardzo kwaśne, to możemy dodać cukru), bułką tarta i dodatkami. Nakładamy tak przygotowane jabłka na formę, po czym szczelnie przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 180° przez 45– 50 minut. Podajemy ciasto na gorąco posypane cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję