menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę kroimy na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki. Polędwicę pieprzymy, smarujemy posiekanym czosnkiem i olejem, skrapiamy winem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Odstawiamy na godzinę. Nabijamy na patyki lub szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd. Pieczemy krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienioną solimy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.

ocena:

Szaszłyk z polędwicy

składniki

  • około 150 g polędwicy wołowej z warkocza, czyli węższej części na osobę
  • 50 g słoniny
  • 1 cebula
  • różnokolorowa papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina lub octu winnego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę kroimy na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki. Polędwicę pieprzymy, smarujemy posiekanym czosnkiem i olejem, skrapiamy winem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Odstawiamy na godzinę. Nabijamy na patyki lub szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd. Pieczemy krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienioną solimy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję