menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na wolnym ogniu rozgrzać oliwę i smażyć przez kilka minut czosnek, stale mieszając. Wyjąć czosnek, wrzucić wyłuskane i posiekane migdały, aby lekko się przyrumieniły. Dodać ugotowany posiekany szpinak, pokrajaną  drobno szynkę, doprawić solą i natychmiast podawać. Uwaga: W Hiszpanii używa się głównie „piniones”, nasion specjalnego gatunku pinii.

ocena:

Szpinak z migdałami – Espinaces con almendras

składniki

  • 500 g szpinaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 8 łyżek migdałów
  • 50 g chudej wędzonej szynki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na wolnym ogniu rozgrzać oliwę i smażyć przez kilka minut czosnek, stale mieszając. Wyjąć czosnek, wrzucić wyłuskane i posiekane migdały, aby lekko się przyrumieniły. Dodać ugotowany posiekany szpinak, pokrajaną  drobno szynkę, doprawić solą i natychmiast podawać. Uwaga: W Hiszpanii używa się głównie „piniones”, nasion specjalnego gatunku pinii.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję