menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filet z łososia dopraw oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upiecz w 200°C przez 20-25 minut. Poczekaj aż trochę ostygnie i usuń skórę i porwij za pomocą widelca na małe kawałki. W misce ubij za pomocą rózgi jajka, mleko, musztardę, koperek, cukier oraz łyżeczkę soli. W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem wrzuć 1/3 ziemniaków. Posyp połową łososia, powtórz warstwy, kończąc na ziemniakach. Wlej mieszaninę i posyp kawałkami masła oraz posyp obficie pieprzem. Naczynie nakryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut w 180°C po czym odkryj folię i piecz jeszcze 20 minut, do uzyskania rumianego koloru.

ocena:

Szwedzkie gratin z łososia

składniki

  • 600 g filetu z łososia ze skórą
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 50 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filet z łososia dopraw oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upiecz w 200°C przez 20-25 minut. Poczekaj aż trochę ostygnie i usuń skórę i porwij za pomocą widelca na małe kawałki. W misce ubij za pomocą rózgi jajka, mleko, musztardę, koperek, cukier oraz łyżeczkę soli. W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem wrzuć 1/3 ziemniaków. Posyp połową łososia, powtórz warstwy, kończąc na ziemniakach. Wlej mieszaninę i posyp kawałkami masła oraz posyp obficie pieprzem. Naczynie nakryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut w 180°C po czym odkryj folię i piecz jeszcze 20 minut, do uzyskania rumianego koloru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję