X

Czego szukasz?

Przepis
RybyTarty, quiche i zapiekanki

Szwedzkie gratin z łososia

Składniki

  • 600 g filetu z łososia ze skórą
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 50 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filet z łososia dopraw oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upiecz w 200°C przez 20-25 minut. Poczekaj aż trochę ostygnie i usuń skórę i porwij za pomocą widelca na małe kawałki. W misce ubij za pomocą rózgi jajka, mleko, musztardę, koperek, cukier oraz łyżeczkę soli. W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem wrzuć 1/3 ziemniaków. Posyp połową łososia, powtórz warstwy, kończąc na ziemniakach. Wlej mieszaninę i posyp kawałkami masła oraz posyp obficie pieprzem. Naczynie nakryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut w 180°C po czym odkryj folię i piecz jeszcze 20 minut, do uzyskania rumianego koloru.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również