menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Przecedzamy i po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 14 dni. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy. Skórę na powierzchni nacinamy w ozdobną kratkę i w miejsca przecięć wbijamy goździki, Oprószamy szynkę kminkiem i wkładamy do rondla. Zalewamy wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta i w pierwszej fazie gotujemy zwiększając płomień, gdy woda już się gotuje zmniejszamy go. Gotujemy ją 2-3 godziny, licząc 40 minut na każdy kilogram szynki, dodajemy w trakcie gotowania główkę czosnku, miód i cebulę. Szynka nie powinna być za miękka, gdyż wtedy będzie się źle kroiła. Tak przygotowaną szynkę możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno (wtedy kroimy cieńsze plastry). Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć sosów i chrzanu, przygotowanych specjalnie dla naszego smakołyku. Na wywarze możemy przyrządzić żurek, biały lub czerwony barszcz.

ocena:

Szynka świąteczna z goździkami

składniki

  • 1 cała szynka z kością 5– 6 kg
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3-4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • kilkanaście goździków
Do peklowania
  • 10 g saletry, 10 g cukru, 100 g soli
  • do mieszanki peklującej gotowej (bierzemy 120 g gotowej mieszanki) lub przygotowanej przez nas, dodajemy: 20 g przypraw: pieprz, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, kolendrę, gorczycę, itp.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Przecedzamy i po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 14 dni. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy. Skórę na powierzchni nacinamy w ozdobną kratkę i w miejsca przecięć wbijamy goździki, Oprószamy szynkę kminkiem i wkładamy do rondla. Zalewamy wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta i w pierwszej fazie gotujemy zwiększając płomień, gdy woda już się gotuje zmniejszamy go. Gotujemy ją 2-3 godziny, licząc 40 minut na każdy kilogram szynki, dodajemy w trakcie gotowania główkę czosnku, miód i cebulę. Szynka nie powinna być za miękka, gdyż wtedy będzie się źle kroiła. Tak przygotowaną szynkę możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno (wtedy kroimy cieńsze plastry). Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć sosów i chrzanu, przygotowanych specjalnie dla naszego smakołyku. Na wywarze możemy przyrządzić żurek, biały lub czerwony barszcz.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję