menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddzielamy żółtka od białek. Źółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier  i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i  delikatnie łączymy z masa serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.

ocena:

Tiramisu

składniki

  • 500 g sera mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi ser Piątnicy)
  • 3 jajka
  • ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów
  • pół szklanki cukru (cukru dodajemy do smaku – możemy nawet całkiem z niego zrezygnować)
  • filiżanka mocnej kawy
  • 20 ml likieru, np: kawowego lub w wersji dla oszczędnych wódki wymieszanej z zapachem, np.: rumowym
  • kakao do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddzielamy żółtka od białek. Źółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier  i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i  delikatnie łączymy z masa serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję