menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso pokroić na podłużne plasterki.Boczek naciąć w równych odstępach,tak aby po usmażeniu przypominał grzebienie kogucie.Cebulę drobno posiekać,z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć boczek,wyjąć i osączyć.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,dodać mieloną paprykę i pokrojoną wołowinę.Smażyć tak długo,aż mięso zbrązowieje.Dodać niewielką ilość bulionu wołowego i dusić około 20 minut.Dodać wieprzowinę i dusić następne kilka minut.Pod koniec dodać cielęcinę i dusić około 20 minut.Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w ćwiartki i bez pestek pomidory,paprykę i bekon.Zmieszać śmietanę z mąką,dodać do mięsa i chwilkę dusić.Podawać z galuszkami (kluseczki).Przepis na galuszki podaję w swoich przepisach (Tradicne halusky – Tradycyjne słowackie galuszki). Smacznego

ocena:

Tokań

składniki

  • 400 g wołowiny np. udźca
  • 400 g wieprzowiny np. chudej łopatki
  • 400 g cielęciny np. górki
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 3 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 3 pomidory ( lub przecier)
  • smalec
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki papryki
  • sól
  • bulion wołowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso pokroić na podłużne plasterki.Boczek naciąć w równych odstępach,tak aby po usmażeniu przypominał grzebienie kogucie.Cebulę drobno posiekać,z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć boczek,wyjąć i osączyć.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,dodać mieloną paprykę i pokrojoną wołowinę.Smażyć tak długo,aż mięso zbrązowieje.Dodać niewielką ilość bulionu wołowego i dusić około 20 minut.Dodać wieprzowinę i dusić następne kilka minut.Pod koniec dodać cielęcinę i dusić około 20 minut.Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w ćwiartki i bez pestek pomidory,paprykę i bekon.Zmieszać śmietanę z mąką,dodać do mięsa i chwilkę dusić.Podawać z galuszkami (kluseczki).Przepis na galuszki podaję w swoich przepisach (Tradicne halusky – Tradycyjne słowackie galuszki). Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję