menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło, mąka i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy połamaną czekoladę do garnuszka wsadzonego w naczynie z gorącą wodą. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do masła i ucieramy masę przy pomocy miksera. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec dodajemy trochę cukru waniliowego i ucieramy masę na najwyższych obrotach. Osobno ubijamy schłodzone białka na  sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Piana powinna stać się gładka i błyszcząca, bez kryształków cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladowa, najlepiej dodając pianę z białek po jednej łyżce. Całość delikatnie mieszamy. Teraz przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym. Całość oblewamy polewą czekoladową. Znam kilka osób, które lubią ten tort  zajadać na gorąco, chociaż zawsze im mówię, ze to niezdrowo!

ocena:

Tort Sachera

składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 250 g masła
  • 6 białek
  • 5 żółtek
  • 160 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g mąki
  • słoik dobrego dżemu morelowego
  • polewa czekoladowa do dekoracji (też najlepiej z deserowej czekolady)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło, mąka i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy połamaną czekoladę do garnuszka wsadzonego w naczynie z gorącą wodą. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do masła i ucieramy masę przy pomocy miksera. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec dodajemy trochę cukru waniliowego i ucieramy masę na najwyższych obrotach. Osobno ubijamy schłodzone białka na  sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Piana powinna stać się gładka i błyszcząca, bez kryształków cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladowa, najlepiej dodając pianę z białek po jednej łyżce. Całość delikatnie mieszamy. Teraz przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym. Całość oblewamy polewą czekoladową. Znam kilka osób, które lubią ten tort  zajadać na gorąco, chociaż zawsze im mówię, ze to niezdrowo!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję