menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso: stek powinien być lekko zbity tłuczkiem i przekrojony na pół wzdłuż włókien. Z oleju, posiekanego czosnku, pieprzu i soku z limonki przygotowujemy bejcę. Smarujemy nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Pomidora obieramy ze skórki i drobno siekamy. Paprykę grillujemy przez 15 minut , obracając ją tak żeby skórka sczerniała. Zawijamy ją w wilgotny papier i gdy ostygnie obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również drobno siekamy. Mieszamy ze sobą pomidora, paprykę, posiekaną dymkę. Dodajemy kilka kropel tabasco lub drobno pokrojoną papryczkę chili, ew. ćwierć łyżeczki soku z limonki. Mieszamy. Tortille: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6-8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smażymy lub grillujemy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru. Mięso wyjmujemy z bejcy i smażymy lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Potrawę podajemy w ten sposób, że nakładamy na talerz gotowe tortille, steki i każdy uczestnik dodaje sobie sos, lub kroimy mięso w cienkie paski, układamy je na tortilli, polewamy sos i zawijamy, tak, żeby z tortilli powstało coś w rodzaju torebki. Możemy dodatkowo przewiązać każdą porcję szczypiorkiem. Danie to nosi w Meksyku nazwę fajitas i jest podawane obowiązkowo z gotowaną fasolą i różnymi ostrymi sosami oraz pieczonymi warzywami.

ocena:

Tortilla z wołowiną na ostro

składniki

  • stek wołowy (ok. 150 g) na osobę
  • 1 papryka (przy większej ilości osób bierzemy papryki różnokolorowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 duży, dojrzały pomidor
  • papryczka chili lub kilka kropel tabasco
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól, pieprz
Tortille
  • 150 g mąki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso: stek powinien być lekko zbity tłuczkiem i przekrojony na pół wzdłuż włókien. Z oleju, posiekanego czosnku, pieprzu i soku z limonki przygotowujemy bejcę. Smarujemy nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Pomidora obieramy ze skórki i drobno siekamy. Paprykę grillujemy przez 15 minut , obracając ją tak żeby skórka sczerniała. Zawijamy ją w wilgotny papier i gdy ostygnie obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również drobno siekamy. Mieszamy ze sobą pomidora, paprykę, posiekaną dymkę. Dodajemy kilka kropel tabasco lub drobno pokrojoną papryczkę chili, ew. ćwierć łyżeczki soku z limonki. Mieszamy. Tortille: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6-8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smażymy lub grillujemy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru. Mięso wyjmujemy z bejcy i smażymy lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Potrawę podajemy w ten sposób, że nakładamy na talerz gotowe tortille, steki i każdy uczestnik dodaje sobie sos, lub kroimy mięso w cienkie paski, układamy je na tortilli, polewamy sos i zawijamy, tak, żeby z tortilli powstało coś w rodzaju torebki. Możemy dodatkowo przewiązać każdą porcję szczypiorkiem. Danie to nosi w Meksyku nazwę fajitas i jest podawane obowiązkowo z gotowaną fasolą i różnymi ostrymi sosami oraz pieczonymi warzywami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję