menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwicę czyścimy z błon, kroimy na 3-4 centymetrowe plastry, smażymy z jednej strony na rozgrzanej oliwie i wyjmujemy łyżką cedzakową (nie wolno widelcem!). Każdy befsztyk, ułożony obsmażoną stroną do góry, owijamy plastrem bekonu lub boczku, spinamy wykałaczką, tak by powstało coś w rodzaju płytkiej miseczki, i krótko smażymy na tej samej oliwie. Przygotowujemy sos: na oliwie pozostałej po smażeniu befsztyków podsmażamy posiekane cebule, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek oraz pomidory z zalewą i dusimy 10 minut, mieszając. Następnie doprawiamy ziołami (rozmarynu dodajemy niewiele, bo zdominuje smak!), solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w zimnej wodzie, mieszamy i chwilę gotujemy. Ułożone na blasze kromki podpiekamy w piekarniku na złoty kolor. Na grzankach układamy befsztyki, napełniamy sosem i na krótko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

ocena:

Tournedos

składniki

  • 1 kg wąskiej (cieńszej części) polędwicy wołowej
  • 6-8 kromek chleba tostowego
  • 500 g bekonu lub boczku pokrojonego w cienkie, długie plastry
  • 150 ml oliwy lub oleju
Sos
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 200 g pomidorów w zalewie
  • tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwicę czyścimy z błon, kroimy na 3-4 centymetrowe plastry, smażymy z jednej strony na rozgrzanej oliwie i wyjmujemy łyżką cedzakową (nie wolno widelcem!). Każdy befsztyk, ułożony obsmażoną stroną do góry, owijamy plastrem bekonu lub boczku, spinamy wykałaczką, tak by powstało coś w rodzaju płytkiej miseczki, i krótko smażymy na tej samej oliwie. Przygotowujemy sos: na oliwie pozostałej po smażeniu befsztyków podsmażamy posiekane cebule, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek oraz pomidory z zalewą i dusimy 10 minut, mieszając. Następnie doprawiamy ziołami (rozmarynu dodajemy niewiele, bo zdominuje smak!), solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w zimnej wodzie, mieszamy i chwilę gotujemy. Ułożone na blasze kromki podpiekamy w piekarniku na złoty kolor. Na grzankach układamy befsztyki, napełniamy sosem i na krótko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję