X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Vol-au-vent z groszkiem

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:

Ciasto maślane

  • 250 g masła
  • 50 g mąki
  • Ciasto podstawowe:
  • 200 g mąki
  • pół jajka
  • sól
  • 1 łyżeczka octu

Farsz

  • 400 g konserwowego groszku
  • 5 łyżek masła
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki o średnicy 7 cm. Połowę krążków smarujemy roztrzepanym jajem, a w drugiej połowie wycinamy krążki o średnicy 4 cm, otrzymane pierścienie układamy na całych krążkach i również smarujemy jajem. Układamy je na blasze, kładziemy także wycięte małe krążki posmarowane jajem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy nadzienie. Groszek mieszamy z roztopionym masłem i posiekaną pietruszką. Chwilę dusimy, ciągle mieszając. Nakładamy do ciepłych vol-au-vent, przykrywamy małymi krążkami i polewamy roztopionym masłem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również