menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z mięsa przygotowujemy jeden lub dwa kotlety. Zbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Z podanych wyżej składników robimy bejcę, którą dokładnie nacieramy kotlety i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Smażymy na patelni lub grillujemy po 10 minut z każdej strony. Nazwałem tę wieprzowinę „z Mauritiusa”, gdyż stamtąd pochodzi najlepszy cukier trzcinowy o charakterystycznym smaku i aromacie. W połączeniu z innymi składnikami świetnie nadaje się do mięs pieczonych na grillu. Podobnie jak miód, po grillowaniu tworzy specyficzną glazurę na powierzchni mięsa. Z kolei przecier pomidorowy powoduje, że wieprzowina szybciej kruszeje.

ocena:

Wieprzowina z Mauritiusa

składniki

  • 200 g wieprzowiny – schab, karkówka na osobę
Bejca
  • 2 łyżki cukru trzcinowego z melasą
  • 30 ml octu winnego jabłkowego 5 %
  • 40 ml oleju
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki zmielonych przypraw: gorczycy, kminku, kolendry

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z mięsa przygotowujemy jeden lub dwa kotlety. Zbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Z podanych wyżej składników robimy bejcę, którą dokładnie nacieramy kotlety i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Smażymy na patelni lub grillujemy po 10 minut z każdej strony. Nazwałem tę wieprzowinę „z Mauritiusa”, gdyż stamtąd pochodzi najlepszy cukier trzcinowy o charakterystycznym smaku i aromacie. W połączeniu z innymi składnikami świetnie nadaje się do mięs pieczonych na grillu. Podobnie jak miód, po grillowaniu tworzy specyficzną glazurę na powierzchni mięsa. Z kolei przecier pomidorowy powoduje, że wieprzowina szybciej kruszeje.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję