menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plasterki i obgotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty. Wyłóż na sito i poczekaj aż odparują. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na dno wyłóż połowę przestudzonych ziemniaków.

Na patelni rozgrzej olej. Szynkę, cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie podsmaż na patelni aż składniki zrobią się rumiane, po czym wrzuć na warstwę ułożonych wcześniej ziemniaków.

Dodaje pociętego w plasterki pora, cukinię i paprykę.

W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami,  u mnie tymianek, pieprz ziołowy i pomidory suszone pokrojone w cienkie paski.

Ułóż następną warstwę ziemniaków, zalej śmietaną z jajkiem i ziołami,  na wierzch ułóż starty ser. 

Zapiekaj w 170°C przez 50-60 minut.

Zapiekanka najlepiej kroi się przestudzona.

ocena:

Zapiekanka ziemniaczana

składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200g szynki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por
  • pół cukinii
  • pół papryki czerwonej
  • 200ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 suszone pomidory
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plasterki i obgotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty. Wyłóż na sito i poczekaj aż odparują. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na dno wyłóż połowę przestudzonych ziemniaków.

Na patelni rozgrzej olej. Szynkę, cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie podsmaż na patelni aż składniki zrobią się rumiane, po czym wrzuć na warstwę ułożonych wcześniej ziemniaków.

Dodaje pociętego w plasterki pora, cukinię i paprykę.

W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami,  u mnie tymianek, pieprz ziołowy i pomidory suszone pokrojone w cienkie paski.

Ułóż następną warstwę ziemniaków, zalej śmietaną z jajkiem i ziołami,  na wierzch ułóż starty ser. 

Zapiekaj w 170°C przez 50-60 minut.

Zapiekanka najlepiej kroi się przestudzona.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję