menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żołądki oczyść z białych błon, zalej wodą i zagotuj. Przecedź, jeszcze raz zalej wodą. Posól i gotuj z zielem i liściem do miękkości ok. 2 godziny. Rozpuść w garnku masło. Wrzuć pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Po chwili, dodaj czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i selera. Ugotowane żołądki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw. Uzupełnij wywarem i śmietaną. Gotuj delikatnie, do miękkości warzyw. W razie potrzeby, zagęść mąką.

ocena:

Żołądki po nelsońsku

składniki

  • 700 g żołądków drobiowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 średni seler
  • 1 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 100 g masła
  • 0,5 l wywaru drobiowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziela angielskie
  • ew. łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żołądki oczyść z białych błon, zalej wodą i zagotuj. Przecedź, jeszcze raz zalej wodą. Posól i gotuj z zielem i liściem do miękkości ok. 2 godziny. Rozpuść w garnku masło. Wrzuć pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Po chwili, dodaj czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i selera. Ugotowane żołądki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw. Uzupełnij wywarem i śmietaną. Gotuj delikatnie, do miękkości warzyw. W razie potrzeby, zagęść mąką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję