menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żołądki oczyść z białych błon, zalej wodą i zagotuj. Przecedź, jeszcze raz zalej wodą. Posól i gotuj z zielem i liściem do miękkości ok. 2 godziny. Rozpuść w garnku masło. Wrzuć pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Po chwili, dodaj czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i selera. Ugotowane żołądki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw. Uzupełnij wywarem i śmietaną. Gotuj delikatnie, do miękkości warzyw. W razie potrzeby, zagęść mąką.

ocena:

Żołądki po nelsońsku

składniki

-700 g żołądków drobiowych
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-200 g pieczarek
-1 średni seler
-1 pietruszki
-2 marchewki
-100 g masła
-0,5 l wywaru drobiowego
-4 liście laurowe
-6 ziela angielskie
-ew. łyżka mąki
-100 ml śmietany 18%
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żołądki oczyść z białych błon, zalej wodą i zagotuj. Przecedź, jeszcze raz zalej wodą. Posól i gotuj z zielem i liściem do miękkości ok. 2 godziny. Rozpuść w garnku masło. Wrzuć pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Po chwili, dodaj czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i selera. Ugotowane żołądki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw. Uzupełnij wywarem i śmietaną. Gotuj delikatnie, do miękkości warzyw. W razie potrzeby, zagęść mąką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję