menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby moczymy w mleku przez 12 godzin. Następnie odciskamy je z mleka i gotujemy w niewielkiej ilości wody (woda powinna grzyby przykrywać), aż do miękkości. Grzyby odcedzamy, z tym że pozostawiamy wywar. Ziemniaki obieramy  i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub w kostkę. W rondlu układamy na przemian: ziemniaki, grzyby i cebulę. Posypujemy wszystko pieprzem i solą, dodajemy masło i kilka łyżek wywaru z grzybów. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając trochę wywaru a grzybów.. Gdy ziemniaki będą miękkie, zalewamy potrawę śmietaną wymieszaną z mąką i podajemy np. z zielona sałatą.

ocena:

Zrazy grzybowe

składniki

-200 g suszonych grzybów
-600–700 g ziemniaków
-1 cebula
-70 ml kwaśnej śmietany
-400 ml mleka
-pół łyżeczki mąki
-4 łyżki masła
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby moczymy w mleku przez 12 godzin. Następnie odciskamy je z mleka i gotujemy w niewielkiej ilości wody (woda powinna grzyby przykrywać), aż do miękkości. Grzyby odcedzamy, z tym że pozostawiamy wywar. Ziemniaki obieramy  i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub w kostkę. W rondlu układamy na przemian: ziemniaki, grzyby i cebulę. Posypujemy wszystko pieprzem i solą, dodajemy masło i kilka łyżek wywaru z grzybów. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając trochę wywaru a grzybów.. Gdy ziemniaki będą miękkie, zalewamy potrawę śmietaną wymieszaną z mąką i podajemy np. z zielona sałatą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję