menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, nie rumieniąc. Następnie oprószamy ją mąką i wtedy lekko zrumieniamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie miękka., przecieramy ją przez sito, lub miksujemy, doprawiamy. Z bułki musimy okroić skórkę, pokroić bułkę w kostkę, podsmażyć na maśle i włożyć do naczyń żaroodpornych. Zalewamy grzanki zupą, posypujemy tartym, żółtym serem, doprawiamy do smaku.

ocena:

Zupa cebulowa wg Stanisława Leszczyńskiego

składniki

  • 2 l wody
  • 700 g cebuli
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 bułka
  • 150 g twardego, żółtego sera
  • 1 łyżka masła do grzanek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, nie rumieniąc. Następnie oprószamy ją mąką i wtedy lekko zrumieniamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie miękka., przecieramy ją przez sito, lub miksujemy, doprawiamy. Z bułki musimy okroić skórkę, pokroić bułkę w kostkę, podsmażyć na maśle i włożyć do naczyń żaroodpornych. Zalewamy grzanki zupą, posypujemy tartym, żółtym serem, doprawiamy do smaku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję