poziom skomplikowania:
Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, nie rumieniąc. Następnie oprószamy ją mąką i wtedy lekko zrumieniamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie miękka., przecieramy ją przez sito, lub miksujemy, doprawiamy. Z bułki musimy okroić skórkę, pokroić bułkę w kostkę, podsmażyć na maśle i włożyć do naczyń żaroodpornych. Zalewamy grzanki zupą, posypujemy tartym, żółtym serem, doprawiamy do smaku.
Zupa cebulowa wg Stanisława Leszczyńskiego
składniki
poziom skomplikowania:
Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, nie rumieniąc. Następnie oprószamy ją mąką i wtedy lekko zrumieniamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie miękka., przecieramy ją przez sito, lub miksujemy, doprawiamy. Z bułki musimy okroić skórkę, pokroić bułkę w kostkę, podsmażyć na maśle i włożyć do naczyń żaroodpornych. Zalewamy grzanki zupą, posypujemy tartym, żółtym serem, doprawiamy do smaku.