menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dynię oraz ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy w osobnych rondelkach wywarem i gotujemy. Dynię przecieramy lub miksujemy, łączymy z ziemniakami i śmietaną, doprawiamy przyprawami. Wlewamy do miseczek żaroodpornych, posmarowanych masłem, wbijamy do każdej miseczki jajo, posypujemy tartym, żółtym serem i zapiekamy. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Zupa dyniowa

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 1 kg dyni
  • 250 ml śmietany
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ew. 2 – 3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dynię oraz ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy w osobnych rondelkach wywarem i gotujemy. Dynię przecieramy lub miksujemy, łączymy z ziemniakami i śmietaną, doprawiamy przyprawami. Wlewamy do miseczek żaroodpornych, posmarowanych masłem, wbijamy do każdej miseczki jajo, posypujemy tartym, żółtym serem i zapiekamy. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję