menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafior czyścimy, płuczemy, rozdrabniamy na małe różyczki, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy na cząstki i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia obsypujemy grubym cukrem. Ogórki obieramy i ucieramy na grubej tarce, lub kroimy na paseczki. Dodajemy do zupy ogórki oraz cebulę i krótko razem gotujemy. Na koniec dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, posypujemy siekanym koperkiem, doprawiamy do smaku.

ocena:

Zupa kalafiorowa Macieja Kuronia

składniki

 

  • 2 l wywaru lub wody
  • 1 kalafior
  • 250 ml śmietany
  • 250 g cebuli dymki
  • 2 świeże ogórki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • koperek

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafior czyścimy, płuczemy, rozdrabniamy na małe różyczki, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy na cząstki i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia obsypujemy grubym cukrem. Ogórki obieramy i ucieramy na grubej tarce, lub kroimy na paseczki. Dodajemy do zupy ogórki oraz cebulę i krótko razem gotujemy. Na koniec dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, posypujemy siekanym koperkiem, doprawiamy do smaku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję