menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Mąkę owsianą zalać ciepłą przegotowaną wodą i postawić w ciepłym miejscu aby skwaśniała. Po zakiśnięciu, papkę owsianą przetrzeć przez sitko, będzie to gęsty płyn, biały jak mleko. Wodę zagotować, wlać zakwas i gotować aż zacznie gęstnieć Śledzia odpowiednio wymoczyć, pokroić w kostkę razem z grzybami, włożyć do wazy i wlać gorący żur, podprawić śmietaną solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub okrągłym gotowanym grochem. W dawnej chłopskiej kuchni stosowano jako przyprawę do tego żuru utłuczoną stokłosę. Jest to bardzo stary przepis z okolic Przemyśla,

ocena:

Zupa owsiana czyli żur ze śledziem

składniki

  • 2 szklanki zakwasu z grubo mielonej mąki owsianej ( można zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 filety śledziowe
  • 5 ugotowanych suszonych grzybów
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Mąkę owsianą zalać ciepłą przegotowaną wodą i postawić w ciepłym miejscu aby skwaśniała. Po zakiśnięciu, papkę owsianą przetrzeć przez sitko, będzie to gęsty płyn, biały jak mleko. Wodę zagotować, wlać zakwas i gotować aż zacznie gęstnieć Śledzia odpowiednio wymoczyć, pokroić w kostkę razem z grzybami, włożyć do wazy i wlać gorący żur, podprawić śmietaną solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub okrągłym gotowanym grochem. W dawnej chłopskiej kuchni stosowano jako przyprawę do tego żuru utłuczoną stokłosę. Jest to bardzo stary przepis z okolic Przemyśla,

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję