menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę, połowę czosnku (reszta na grzanki), marchewkę i por drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy filety, czosnek, marchewkę i pokrojone pomidory. Podlewamy winem i dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut. Zalewamy wywarem rybnym, wkładamy saszetkę ziołową i gotujemy 15–20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy saszetkę ziołową. Jeżeli dodajemy owoce morza, robimy to na 3–5 minut przed zdjęciem zupy z ognia. Doprawiamy do smaku. Bagietkę kroimy i na oleju z czosnkiem smażymy grzanki, które wkładamy do talerzy i zalewamy zupą. Posypujemy koperkiem. Polecam dodanie różnych owoców morza, np. 300 g mięsa krabów, homarów, 300 g muli.

ocena:

Zupa rybna z ryb morskich

składniki

  • 2 l wywaru rybnego
  • 2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por – biała część
  • 500 g pomidorów
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • kawałek skórki pomarańczy
  • koperek, szafran, pieprz ziarnisty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • 1 bagietka i 1 łyżka oleju – na grzanki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę, połowę czosnku (reszta na grzanki), marchewkę i por drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy filety, czosnek, marchewkę i pokrojone pomidory. Podlewamy winem i dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut. Zalewamy wywarem rybnym, wkładamy saszetkę ziołową i gotujemy 15–20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy saszetkę ziołową. Jeżeli dodajemy owoce morza, robimy to na 3–5 minut przed zdjęciem zupy z ognia. Doprawiamy do smaku. Bagietkę kroimy i na oleju z czosnkiem smażymy grzanki, które wkładamy do talerzy i zalewamy zupą. Posypujemy koperkiem. Polecam dodanie różnych owoców morza, np. 300 g mięsa krabów, homarów, 300 g muli.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję