menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szczaw i szpinak myjemy, przebieramy i odcinamy ogonki, obsuszamy i podsmażamy na maśle lub oleju z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Następnie bardzo drobno kroimy, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Mieszamy ze śmietaną rozrobioną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do wywaru, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym w cząstki lub z ugotowanymi ziemniakami. W letnie upalne dni zupę możemy podawać na zimno, a wiosną i wczesnym latem możemy dodawać młode pędy pokrzywy. Jeżeli używamy samego szpinaku, zupę zakwaszamy sokiem z cytryny.

ocena:

Zupa szczawiowo – szpinakowa

składniki

  • 2 l wywaru
  • 500–750 g szczawiu i szpinaku, lub 250 g szczawiu konserwowego w słoiku i szpinaku
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko ugotowane na twardo na osobę
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szczaw i szpinak myjemy, przebieramy i odcinamy ogonki, obsuszamy i podsmażamy na maśle lub oleju z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Następnie bardzo drobno kroimy, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Mieszamy ze śmietaną rozrobioną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do wywaru, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym w cząstki lub z ugotowanymi ziemniakami. W letnie upalne dni zupę możemy podawać na zimno, a wiosną i wczesnym latem możemy dodawać młode pędy pokrzywy. Jeżeli używamy samego szpinaku, zupę zakwaszamy sokiem z cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję