menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na tarce, kroimy por i seler. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy warzywa (bez ziemniaków). Kiedy woda odparuje, oprószamy mąką i chwilę smażymy. Rozprowadzamy częścią wywaru. Dodajemy resztę wywaru, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy z saszetką ziołową (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, goździk) około pół godziny. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Zupa ziemniaczana

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 750 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • można dodać odrobinę selera bulwiastego lub naciowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, 1 goździk
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa
  • śmietana do zabielania
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na tarce, kroimy por i seler. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy warzywa (bez ziemniaków). Kiedy woda odparuje, oprószamy mąką i chwilę smażymy. Rozprowadzamy częścią wywaru. Dodajemy resztę wywaru, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy z saszetką ziołową (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, goździk) około pół godziny. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję