menu

Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku.

 

Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku

 

Przepisów na chrupiące panierki do kurczaka są tysiące. Nieskromnie mogę powiedzieć, że mój bije je wszystkie na głowę 😉 Mięso najpierw moczę w maślance z przyprawami, gdzie smaki przenikają do wewnątrz. Następnie panieruję w mące z dodatkiem ziaren sezamu. Po usmażeniu stripsy z kurczaka z sezamem wychodzą mega chrupiące, soczyste w środku z delikatną nutą orzechową.

 

 

Składniki:

 

  • 400 g piersi lub polędwiczek kurczaka
  • 300 g maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g ziaren sezamu
  • sos do kurczaka z papryką (bardzo lubię ten od Roleskiego)
  • olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso pokrój w paski. Do maślanki wsyp przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek,  suszony tymianek, oregano, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Obtocz mięso w mieszaninie maślanki i przypraw, odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.

 

Zamarynowane mięso, delikatnie otrząśnij z nadmiaru maślanki. Panieruj w mące wymieszanej z ziarnami sezamu. Gotowe do smażenia odkładaj na deskę do krojenia posypaną mąką. W tym czasie możesz zacząć rozgrzewać olej w rondlu.

 

Stripsy smaż na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij na papier do pieczenia aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z młodymi ziemniakami, surówką z młodej kapusty i sosem do kurczaka z papryką.

 

 

 

Danie idealne dla dzieci

 

Stripsy z kurczaka z sezamem to danie, które uwielbiają moje dziewczyny, z resztą które dziecko nie lubi kurczaka w chrupiącej panierce 😉 Ja także przepadam za tym daniem, zwłaszcza z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką. Jest delikatnie pikantny, intensywnie pomidorowy z nutą papryki. Perfekcyjnie dopełnia smak kurczaka,ale doskonale współgra z pizzą, zapiekankami i tostami.

 

Kluczowe dla tej potrawy jest marynowanie w maślance, która sprawia, że mięso jest wilgotne i soczyste. Podczas smażenia zabezpiecza kurczaka przed wysuszeniem oraz doskonale przechodzi przyprawami i przekazuje je wgłąb mięsa. Do marynaty wybrałem kilka ogólnodostępnych przypraw, ale możecie z nimi dowolnie kombinować.

 

Stripsy z kurczaka z sezamem polecają się do przygotowania.  W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 😉

 

SMACZNEGO!!!

 

10 odpowiedzi na “Stripsy z kurczaka z sezamem. Przepis krok po kroku.”

  1. Kasia pisze:

    Hej !
    Niestety, nie mam dostępu na Węgrzech do maślanki.
    Jogurt grecki da radę? 🙂

    Jestem wegetarianką, ale gotuję zgodnie z Pana przepisami dla chłopaka i jest zachwycony, dziękuję <3

  2. zielonakuchnia.blogspot.com pisze:

    pyszności 🙂 mój Luby byłby zadowolony 🙂

  3. Basia pisze:

    Witam, czy te stripsy można piec w piekarniku czy tylko w tłuszczu?

  4. Basia pisze:

    Dziękuję za odpowiedź dam znać czy mężowi i synkowi smakowały.

  5. Teresa Długosz pisze:

    Robiłam są pyszne ,polecam wszystkim

  6. Agnieszka pisze:

    Zrobiłam dzisiaj na obiad-pyszne. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję