menu

Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Przepis krok po kroku.

Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym

Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Składniki:

 

 

  • 2 dojrzałe mango
  • 1 mała cukinia
  • ½ papryki czerwonej
  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól, pieprz

 

Sos:

 

  • 4 łyżki majonezu kieleckiego lekkiego
  • ¼ pęczka koperku
  • garść liści bazylii
  • ¼ pęczka szczypioru
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

 

Mango przekrój na wzdłuż na pół omijając pestkę. Połówki obierz ze skórki, pokrój w kostkę razem z papryką. Cukinie pokrój w krążki.

 

Łososia pokrój w kostkę takiej samej wielkości jak mango. Zamarynuj rybę w sosie sojowym, oliwie z oliwek, przyprawie curry, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Odstaw na kilkanaście minut aby mięso się zamarynowało.

 

W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z posiekanymi ziołami koperkiem, bazylią, szczypiorem oraz utartym czosnkiem i skórką cytrynową.

 

Następnie nakłuwaj składniki szaszłyka, zaczynając od łososia i na nim kończąc.

 

Grilluj na mocno rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, około 10 minut, przekładając na każdą stronę.

 

Rumiane szaszłyki podawaj z sosem ziołowym.

 

Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. 

 

Sezon na grilla w pełni. Jeżeli pogoda pozwala, przygotowujemy w ten sposób potrawy w każdy letni weekend. Czasami jednak zwyczajnie po ludzku, zaczyna brakować pomysłów. Szybko śpieszę z pomocą i przedstawiam pomysł na szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Będziecie zachwyceni.

 

Mój ulubiony owoc

 

Zaznaczam na wstępie, że mango to mój ulubiony owoc. Uwielbiam jego uniwersalność, można z niego przygotować niemal wszystko: napoje, koktajle, lody. Świetnie sprawdza się również z wytrawnymi daniami, świetnym przykładem są szaszłyki z łososia z mango. Aby podkreślić to doskonałe danie idealne z grilla, proponuję sos ziołowy na bazie majonezu kieleckiego lekkiego. Łączy on kremową konsystencję z delikatnym, aczkolwiek wyrazistym smakiem a moc ziół idealnie łączy się z łososiem.

 

Lekka grillowa alternatywa

 

Jeżeli przejadły Ci się ciężkie kiełbasy i karkówki z grilla, proponuję wrzucić na ruszt zgoła lżejsze danie. Szaszłyki z łososia z mango z sosem ziołowym, to lekka grillowa alternatywa. Warto czasem zejść z ścieżki utartej boczkami, kaszankami i kiełbasami, aby wkroczyć na lżejszy grunt. Jako przewodnik po tych smakowych trasach, polecam majonez kielecki lekki. Łączy w sobie smak tradycyjnego majonezu oraz odchudzoną o 31%  tłuszczu i 35% cukru recepturę.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Zwłaszcza, że przygotowaliśmy go w wersji „krok po kroku” oraz innych moich dań obiadowych (link)

 

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję