X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Sznycel z jajkiem sadzonym – przepis krok po kroku

Jakiś czas temu byliśmy w Zakopanem i jedliśmy u naszego przyjaciela Sławka Kardasia wspaniały sznycel cielęcy. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ Bogusia przypomniała sobie smak tego cudownego kotleta i stwierdziliśmy, że musimy przygotować na ten temat wpis, co niniejszym dzisiaj robimy. Poniżej znajdziecie przepis na cudowny sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym.

Sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 2 kotlety cielęce z kością (górka), każdy o wadze około 240 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kefiry Robico o pojemności 400 g
  • 4 jajka
  • mąka pszenna 
  • bułka tarta
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Kotlety dobrze jest wyjąć na godzinę przed przygotowaniem, mięso łatwiej się rozklepuje, a temperatura przy smażeniu szybciej dochodzi do środka sznycla. Jeśli mięso ma jakieś przerosty lub błony usuń je za pomocą ostrego noża.

Po pierwsze cielęcinę ułóż na desce i delikatnie rozklep przez folię spożywczą tłuczkiem do mięsa, uważając na kość aby jej nie potrzaskać.

Krok 2:

Po drugie rozklepane sznycle przełóż do miski. Następnie dodaj pokrojoną w grube plastry cebule, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, 1  kefir Robico, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Odstaw na minimum 2 godziny, optymalnie smakują jeśli zostawimy je na całą noc w lodówce.

Krok 3:

Po tym czasie kotlety osusz z nadmiaru marynaty ręcznikiem papierowym. Następnie panieruj klasycznie najpierw w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.

Krok 4:

Sznycle smaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Temperatura nie powinna być za wysoka, mięso musi się smażyć około 4-5 minut z każdej strony. Na koniec układam kotlety na kratce, aby mięso odpoczęło przez 2-3 minuty. Na ręczniku papierowym panierka się zaparza i zaczyna odchodzić od cielęciny. 

Sznycle bez wątpienia najlepiej smakują z jajkiem sadzonym, domowymi frytkami i mizerią ze szczypiorkiem. Nie zapomnijcie o szklance kefiru, oczywiście od Robico 😉

Na koniec kilka porad:

  • Cielęcina jest mięsem dość drogim, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy.
  • Frytki warto przygotować z całych ziemniaków łącznie ze skórką, mają wtedy więcej smaku.
  • Jajka kupujemy z chowu ekologicznego! Ich hodowla jest o wiele bardziej humanitarna niż z chowu klatkowego, czy ściółkowego.
  • Do picia i marynowania używamy najlepszego kefiru, znaczy się ROBICO.

Sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

SMACZNEGO!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również