menu

Szybkie przekąski na święta i nie tylko

Szybkie przekąski na święta i nie tylko

Święta już za pasem. Co na wigilię to raczej wiadomo, tradycja: śledzik, karp smażony, barszcz czerwony czy pierogi z kapustą i grzybami. Gorzej z 1 i 2 dniem świąt. Wpada rodzina i co wtedy? Na pewno dobrym pomysłem jest pieczyste. Na przykład aromatyczna, soczysta szynka i pieczone ziemniaczki do tego.( link)  Przydałyby się także szybkie przekąski, tutaj wraz z firmą Sokołów przychodzimy z pomocą.

 

Zaoszczędzony czas

 

Święta Bożego Narodzenia to czas przeznaczony dla najbliższych. Nikt (nawet ja) nie chce spędzać go przy garach. Dlatego polecam wcześniej przygotować niektóre elementy świątecznych potraw. Tutaj wkracza kalendarz przygotowań świątecznych (link) Szybkie przekąski na święta pomogą przyrządzić produkty z firmy Sokołów. A zaoszczędzony czas przeznaczymy dla rodziny lub na leniuchowanie 😉

 

Oto moje szybkie przekąski na świętai nie tylko:

 

Pierwsza przekąska to Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli. Zamiast przygotowywać smarowidło do tortilli, użyłem pasty z białej fasoli z dodatkiem suszonej śliwki (link). To produkt z bez konserwantów, bez glutenowy i w 100% wykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem i warzywami.

 

Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli

 

Składniki:

 

  • 300 g piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 placki tortilli
  • 1 opakowanie Pasty z białej fasoli „Z gruntu dobre”
  • 50 g rukoli lub mieszanki sałat
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka natrzyj olejem roślinnym, curry i papryką w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usmaż na suchej patelni na ciemnozłoty kolor. Odstaw do przestygnięcia, następnie pokrój w plasterki.

Placki tortilli posmaruj pastą z białej fasoli. Ułóż garść rukoli, trochę startej na grubych oczkach marchewki, kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki oraz plastry kurczaka. Całość ciasno zwiń w rulon. Pokrój nożem w plasterki lub pod kątem w słupki. Podawaj same z sosem czosnkowym lub słodkim chilli.

 

Kolejna propozycja to Roladki z pieczonego schabu z twarożkiem i rukolą. Jako bazę wykorzystałem pieczony schab wieprzowy NATURRINO to produkt bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Jest wyjątkowo delikatny i soczysty, wprost idealny do roladek.

 

Roladki z pieczonego schabu z twarożkiem i rukolą

 

Składniki:

 

  • 20 cienkich plasterków pieczonego schabu NATURRINO
  • 300 g twarogu
  • 1 łyżka majonezu + odrobina do dekoracji
  • 20 g rukoli
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Twaróg wymieszaj z majonezem, ewentualnie można dodać posiekane zioła np. szczypiorek lub koperek. Powinien zmienić konsystencję na bardziej kremową. Dopraw solą i pieprzem. Na plaster schabu nałóż porcję twarożku, kilka listków rukoli. Zwiń wędlinę w rulonik, układaj na talerzu lub półmisku. Dekoruj kapką majonezu oraz ulubionymi dodatkami. Na przykład oliwkami, szczypiorkiem lub czerwonym pieprzem.

Trzecia propozycja to klasyczne Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym. Jako główny składnik użyłem Pasztetu pieczonego z serii NATURRINO, który jest intensywny w smaku. Wyczuwalny jest aromat pieprzu białego i ziołowego, kolendry i majeranku. Jako dodatek świetnie wkomponował się mus chrzanowy i kolorowe dodatki.

 

Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym

 

 

Składniki:

 

  • 1 bagietka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie pasztetu pieczonego NATURRINO
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

 

Do dekoracji:

 

Żurawina, natka pietruszki, ogórek świeży lub kiszony, kolorowa papryka

 

Przygotowanie:

 

Bagietkę pokrój w plasterki. Każdą kromkę posmaruj masłem, ułóż kawałki pasztetu. W misce wymieszaj chrzan, majonez, jogurt, sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Każdą tartinkę za pomocą rękawa cukierniczego ozdób musem chrzanowym. Dekoruj żurawiną, natką pietruszki, ogórkiem i papryką. Dodatki mogą być dowolne, najlepiej sprawdzą się Twoje ulubione.

 

SMACZNEGO!!!

 

Aby święta były cudownie smaczne, polecam wziąć udział w konkursie: „PrzyGOTUJ święta z Sokołowem”. Do wygrania 3 świąteczne zestawy produktów Sokołów. Szczegóły konkursu znajdziecie pod tym linkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję