menu

Tarta z łososiem i szpinakiem

W dzisiejszą kulinarną podróż zabiorę Was do europejskiego kraju wielu kultur, który słynie z tradycji serowej. I chociaż nie o serze dziś mowa to trudno z Francją nie skojarzyć jednej z ważniejszych w naszym domu potraw, czyli tarta z łososiem. Moje dziewczyny uwielbiają to kuruche ciasto w połączeniu ze słodkim środkiem w postaci deseru. Ja jednak będę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną z moich ulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje równie dobrze… nie zapomnijcie o połączeniu ze szklanką schłodzonej Coca-Coli.

 

Tarta z łososiem i szpinakiem

 

Tarta z łososiem składniki:

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 200g filetu z łososia 
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sól 
  • pieprz 
  • sok z połowy cytryny

 

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.

 

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.

 

Ułóż na cieście papier do pieczenia i wysyp na wierzch groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło.Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia.

 

Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty , na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Łososia pokrój w paski skrop cytryną i dopraw solą i pieprzem. Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję