menu

Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku.

Ostatnio cały czas chodziły za mną żeberka pieczone, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem.

 

Co ciekawe takie same żeberka robiłem w miasteczku westernowym TwinPigs. Poczęstowałem nimi około 100 osób i wszyscy byli zachwyceni. Ten ostateczny test jakości utwierdził mnie w przekonaniu, że jest to idealny przepis na żeberka pieczone. Warto zainwestować w kilka godzin marynowania mięsa lub wręcz zostawić na noc i upiec następnego dnia, powstanie prawdziwa smakowa petarda 🙂

 

Składników nie potrzeba wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie ale polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach.

 

W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue, idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na Żeberka pieczone w stylu Tex-Mex:

 

Żeberka pieczone

 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
  • 6 ząbków czosnku rozdrobnionych
  • 100 g miodu
  • 100 ml jasnego sosu sojowego

 

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, około 20cm. Przełóż do naczynia, posyp suchymi przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.

 

Czosnek rozdrobnij, ja utarłem go na drobnej tarce, natrzyj przyprawami mięso.

 

Polej żeberka: miodem, sos sojowym i jeszcze raz dokładnie wetrzyj wszystkie składniki marynaty.

 

Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki lub minimum na 3 godziny. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny w środkowej części piekarnika. W połowie czasu pieczenia żeberka obróć na drugą stronę.

 

 

Podawaj z sosem barbecue

 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję