menu

Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku.

Ostatnio cały czas chodziły za mną żeberka pieczone, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem.

 

Co ciekawe takie same żeberka robiłem w miasteczku westernowym TwinPigs. Poczęstowałem nimi około 100 osób i wszyscy byli zachwyceni. Ten ostateczny test jakości utwierdził mnie w przekonaniu, że jest to idealny przepis na żeberka pieczone. Warto zainwestować w kilka godzin marynowania mięsa lub wręcz zostawić na noc i upiec następnego dnia, powstanie prawdziwa smakowa petarda 🙂

 

Składników nie potrzeba wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie ale polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach.

 

W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue, idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na Żeberka pieczone w stylu Tex-Mex:

 

Żeberka pieczone

 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
  • 6 ząbków czosnku rozdrobnionych
  • 100 g miodu
  • 100 ml jasnego sosu sojowego

 

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, około 20cm. Przełóż do naczynia, posyp suchymi przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.

 

Czosnek rozdrobnij, ja utarłem go na drobnej tarce, natrzyj przyprawami mięso.

 

Polej żeberka: miodem, sos sojowym i jeszcze raz dokładnie wetrzyj wszystkie składniki marynaty.

 

Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki lub minimum na 3 godziny. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny w środkowej części piekarnika. W połowie czasu pieczenia żeberka obróć na drugą stronę.

 

 

Podawaj z sosem barbecue

 

SMACZNEGO!

22 odpowiedzi na “Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku.”

  1. MaryLoo pisze:

    Żeberka wyglądają smakowicie i planuję je zrobić.
    Mam tylko jedno pytanie: czy należy piec pod przykryciem czy bez?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  2. Syyylwia pisze:

    Czym można zastąpić soję ?

  3. Grzegorz pisze:

    Moje ulubione danie, ciekawe co powiedzą na to goście, mam nadzieję że zaniemowia 🙂

  4. Cookie pisze:

    miod jakis konkretny? Bo jestem miodowym ignorantem i nie wiem, który do czego się nadaje

  5. A.d pisze:

    A czemu bez termobiegu?

  6. Grzegorz pisze:

    Dziś podałem żeberka, wyszły bardzo dobre, ta słodycz ideał, tylko piekłem przez 2, 20 minut bo zaczynały się palić, ale zostają w moim zeszycie i pewnie za tydzień znów będą na stole :))

    • Jakub Kuroń pisze:

      Piekarniki zazwyczaj oszukują z temperaturą i u każdego ten czas może być trochę inny.

      Następnym razem możesz zmniejszyć temp. o 10°C lub na ostatnie 20 minut przykryć folią aluminiową.

      Pozdrawiam 🙂

  7. Ania pisze:

    Dzisiaj robiłam ,są rewelacyje

  8. mateusz pisze:

    Panie Jakubie jako młody chłopak uczyłem się kuchcić z programów Pana Ojca, dziś właśnie wstawiłem żeberka Pana przepisu, pachnie w domu cudownie dziękuję pięknie za pyszny przepis i pozdrawiam.
    Mateusz

    • Jakub Kuroń pisze:

      Mam wrażenie, że całe pokolenie Polaków wychowało się na przepisach Taty 😉 My jako dzieci staramy się kontynuować jego dzieło.

      Pozdrawiamy i dziękujemy za wiadomość 🙂

  9. Sebastian pisze:

    Panie Jakubie, właśnie robię żeberka i nie jestem pewien. Pieczemy w marynacie czy wyciągamy mięso z marynaty przed pieczeniem?

  10. Anna pisze:

    Super zeberka u mnie swiatecznie podane i bardzo smakuja dziekuje swietny przepis

  11. Natalia pisze:

    Czy ciemny sos sojowy zamiast jasnego mocno zmieni smak?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję