Placki i naleśniki
Naleśniki biszkoptowe z owocami
Witajcie na moim Kuroniowym blogu kulinarnym! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na naleśniki biszkoptowe z owocami. To danie, które nie tylko cieszy podniebienie swoim delikatnym smakiem, ale także zachwyca wyglądem i aromatem świeżych owoców. Naleśniki biszkoptowe to klasyka w nowoczesnej odsłonie, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych śniadań po przyjęcia ze znajomymi. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do odkrycia tajemnicy tego wyjątkowego przepisu i przygotowania pysznych naleśników, które rozpieszczą Wasze kubki smakowe!
Naleśniki biszkoptowe z owocami
Składniki:
Ciasto
- 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka śmietany
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie
- ok. 400 g sezonowych owoców np. malin, borówek, brzoskwiń,
- 200 ml śmietany kremówki
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Miksuj jaja z mąką w misce, którą wstaw do naczynia z gorącą, lecz nie gotującą się wodą. W tak przygotowanej gorącej kąpieli ubij masę, dodając do niej cukier waniliowy. Gdy masa zgęstnieje, miskę zdejmij z garnka.
Krok 2:
Następnie roztopione masło wymieszaj ze śmietaną i mlekiem, dodaj do ubitych jaj i wymieszaj. Smaż naleśniki na oliwie lub na maśle. Na naleśniki ułóż owoce: maliny, poziomki, jagody, pokrojone morele, czy banany. Złóż na pół, ozdób bitą śmietaną i posyp cukrem pudrem.
Naleśniki biszkoptowe z owocami
Podsumowując mam nadzieję, że placki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> Tarta z truskawkami rabarbarem i bezą << >>Naleśniki biszkoptowe z budyniem<<