Drób
Chińszczyzna mazowiecka
Składniki
- 500 g piersi kurczaka lub indyka
- 150 g pieczarek, boczniaków lub chińskich grzybów shitake
- 1 słodka papryka
- 4 pomidory świeże lub 500 g pomidorów z puszki
- pęczek dymki
- 4 ząbki czosnku, 2 pory, 2 marchewki, 150 g kapusty pekińskiej lub słodkiej
- 20 g świeżego imbiru
- 150 ml sosu sojowego
- 50 ml czystej wódki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- sól, chili, olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski wielkości i zalewamy marynatą z połowy sosu sojowego, wódki, czosnku i odrobiny wody (tyle, ile sosu sojowego - około 75 g), mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy, marynatę zachowujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Warzywa kroimy. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Olej odlewamy, zostawiając tylko 2-3 łyżki. Ponownie rozgrzewamy, wrzucamy cebule i pory, smażymy 1 minutę, następnie smażymy marchewkę, a po kolejnej minucie paprykę i kapustę. Dodajemy imbir (obrany i pokrojony w drobniutkie paseczki), mięso i pomidory. Na końcu wlewamy sos zrobiony z marynaty, reszty sosu sojowego i mąki ziemniaczanej (można też dodać sok z pomidorów). Całość podgrzewamy na mocnym ogniu przez 2 minuty, doprawiamy, mieszamy i serwujemy z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem.