Przepis
DróbPotrawy mięsne
Farsz do drobiu z grzybów
Składniki
- 100 g suszonych grzybów lub 700 g świeżych
- 250 g podrobów
- 2 cebule, 2 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g tartej bułki
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jeżeli używamy grzybów suszonych, to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Następnie grzyby kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałki podroby, poszatkowaną natkę pietruszki i grzyby wraz z wywarem z gotowania lub grzyby świeże pokrojone. Wszystko razem dusimy 15-20 minut. Farsz studzimy dodajemy 2 żółtka, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy śmietanę, tartą bułkę i lekko ubite białka. Solimy, pieprzymy do smaku i dokładnie wyrabiamy