Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Wieprzowina po balijsku
Składniki
- 150 g polędwicy wieprzowej na osobę
#Bejca - 1 mała cebula – może być dymka
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy typu 5 smaków
- sól, cukier
#Sos - 100 g solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- po 20 ml soku z cytryny i pomarańczy
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
- sól
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy bejcę. Obieramy dymkę i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w dużą kostkę, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Gdy mięso jest w lodówce, siekamy drobno orzeszki, mieszamy je z jogurtem, sosem sojowym, kurkumą i sokami owocowymi. Doprawiamy solą. Natkę pietruszki lub kolendrę osobno siekamy. Mięso nabijamy na patyczki lub układamy na aluminiowej tacce. Smażymy na patelni lub grillujemy w sumie około 8 minut. Podajemy z sosem posypanym świeżymi ziołami