Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Caprese z serem korycińskim i pomidorami malinowymi
Składniki
- 350 g sera korycińskiego z czarnuszką
- 400 g pomidorów malinowych
- 1 garść listków bazylii
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól morska grubo ziarnista
- grubo zmielony pieprz kolorowy
- kilka kromek ulubionego pieczywa
Sposób przygotowania
Przygotuj duży talerz lub półmisek. Pomidora pokrój w grubsze plastry, ser w trochę cieńsze. Poukładaj na zmianę ser i pomidora. Liście bazylii pokrój w julienne (cienkie paski) i rozrzuć na talerzu. Chwilę przed podaniem dopraw całość solą i pieprzem. Sól w międzyczasie zdąży się rozpuścić. Na koniec dużo dobrej oliwy i chrupiące grzanki. Do grzanek używam tostera, tego sprzętu w mojej kuchni nie morze zabraknąć.