menu

Bogracz . Przepis krok po kroku

Bogracz

 

Nazwa Bogracz (węg. Bogracs) pochodzi od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach. Chyba, że chcecie zaryzykować przyjazd straży pożarnej 😉 Jeżeli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU

 

 

Składniki:

 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana do podania
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.

 

Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

 

Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.

 

Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

 

Zaprasza też do mojego starszego tekstu o gotowaniu kociołkowym TUTAJ

 

Najlepszy sprawdzony przepis na Bogracz poleca się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

 

SMACZNEGO!!!

 

6 odpowiedzi na “Bogracz . Przepis krok po kroku”

  1. Aga pisze:

    Przepis super. Bardzo łatwo wytlumaczone. Wyszedł pyszny bogracz… Jeszcze o północy mąż jadł dokładkę
    Robiłam kiedyś z innego przepisu, ale ten jest najlepszy. Pożyczam na zawsze ☺
    Dziękuję za pyszne danie.

  2. Aga pisze:

    A to już dziś…. właśnie biorę się za przygotowanie churros

  3. Justyna pisze:

    A zamiast wołowiny moge dodac np mięso z szynki badz lopatke

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję