menu

Jak zrobić ciasto na patyku ( Cake Pops )

Mamo zrobisz mi ciastka na patyku? One były takie pyszne! Usłyszałam od Zosi po powrocie z urodzin swojej koleżanki. Oczywiście jak tylko kupię specjalne formy. Przyznam się wam, że na kilka tygodni zapomniałam na śmierć o tych ciastkach, aż do wczoraj kiedy będąc w Ikei wpadły mi w oko foremki do Cake Pops. 

Po powrocie do domu zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy. Na początku przejrzałam internet w poszukiwaniu najlepszego receptury, ale w prawie każdym przepisie podstawowym składnikiem było upieczone ciasto czekoladowe, którego oczywiście na daną chwilę nie miałam. Bardzo mi zależało, aby ciasteczka na patyku czekały na Zosię po powrocie z przedszkola. Stwierdziłam, że rewelacyjnym pomysłem będzie stworzenie własnych babeczek.  

 

 

 

Do przygotowania tych smakołyków potrzebujemy:

 

 

 

80 g cukru

 

 

 

100 g mąki pszennej

 

 

 

30 g mąki ziemniaczanej

 

 

 

2 jajka L

 

 

 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

 

 

Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy mikserem do połączenia składników.

 

 

 

Następnie dodajemy 60 g rozpuszczonego masła. 

 

 

 

I miksujemy ok 5 minut do uzyskania puszystej masy. 

 

 

 

Gotowym ciastem wypełniamy jedną część formy i przykrywamy ją drugą tą z dziurkami. Dobrze jest zamkniętą formą stuknąć o blat, aby uwolnić ze środka pęcherzyki powietrza. Tylko trzeba to zrobić dosyć mocno, ale z wyczuciem 😉 Ciasta wystarczy na 24 ciastka.

 

 

 

Ustawiamy piekarnik na 190°C grzanie ” Góra-dół”

 

 

 

Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw formę do piekarnika dziurkami do góry i piecz 15 minut. 

 

 

 

Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia. 

 

 

 

W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej dowolną czekoladę. 

 

 

 

Dobrze jest dodać odrobinę ok 50 ml słodkiej śmietany, aby masa była rzadsza wtedy łatwiej będzie nam oblewać ciastka na patyku. 

 

 

 

Dobrze jest przed nadzianiem ciastka zmoczyć patyczek w czekoladzie,

 

 

 

a następnie schłodzić w lodówce. Mamy wtedy pewność, że ciasto nie spadnie z patyczka.

 

 

 

Po schłodzeniu dowolnie je ozdabiamy. Ja użyłam kolorowych posypek, pokruszonych orzechów laskowych i wiórków kokosowych.  

 

Smacznego! 

Skróconą wersję mojego przepisu znajdziecie tu –> CIASTO NA PATYKU

 

 

 

 

11 odpowiedzi na “Jak zrobić ciasto na patyku ( Cake Pops )”

  1. Ewa napisał(a):

    Ależ smakowicie wyglądają te ciasteczka. Coś wspaniałego!!!

  2. Kasia napisał(a):

    Dziekuje za przepis.Na pewno skorzystam.Musze sie tylko zaopatrzyć w foremki.

  3. Ewka napisał(a):

    Super! W czwartek będę robiła dla syna na urodziny na pewno skorzystam z przepisu!

  4. Marta napisał(a):

    Spadła mi pani z nieba, za tydzień urodziny córki, zrobię dla dzieciaków, bedą zachwyceni. A przy okazji, będę miała z córka extra zabawę Uwielbia pomagać mi w kuchni, a w szczególności przy słodkościach

  5. Aga napisał(a):

    Gdzie można kupić takie foremki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję