menu

Jajko sadzone ze szparagami i młodymi ziemniakami

 

Jajko sadzone ze szparagami i młodymi ziemniakami. Przepis krok po kroku.

 

 

Składniki (na 1 porcję):

 

  • 2 jajka
  • 2 młode ziemniaki
  • 8 zielonych szparagów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka kefiru (mój ulubiony to Robico)
  • do podania koperek i pomidor
 
Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości, około 25-30 minut. Zajmij się szparagami. Obetnij twarde końcówki, jakieś 5 cm od końca. Opierając o blat, obierz do 2/3 wysokości. Dalej nie ma potrzeby, powyżej skórka nie jest łykowata.

 

Wodę posól wlej sok z cytryny, gotuj 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmij szparagi i osusz je na ręczniku papierowym.

 

Na patelnie wlej olej roślinny, jajka wbij zanim się rozgrzeje (im wyższa temperatura tym białko bardziej rozlewa się po patelni). Jajka posól, smaż do momentu całkowitego ścięcia się białka, żółtko powinno być płynne. Szparagi ułóż na talerzu, połóż na nich jajka sadzone. Podawaj z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz pomidorem pokrojonym w drobną kostkę. Najlepszy będzie malinowy.

 

Dzisiaj przedstawiam Wam moje ulubione danie na upalne dni. Jajko sadzone ze szparagami i młodymi ziemniakami. Prosta kombinacja kilku sezonowych składników. Obłędnie pyszne i szybkie w przygotowaniu 🙂 

 

Danie to możecie oczywiście dowolnie modyfikować, zamiast jajka sadzonego przygotwać jajko w koszulce i sos holenderski. Zamiast szparagów fasolka szparagowa i tak dalej, wariantów jest nieskończenie wiele. Jedynym wspólnym mianownikiem jest szklanka kefiru. (najbardziej lubię ten od Robico) w dodatku produkowany jest w wersji klasycznej i bez laktozy.

 

 

 

Dodatkowo wraz z Robico zapraszamy do wzięcia udziału w KONKURSIE. Do wygrania kapitalne nagrody m. in. vouchery na bilety lotnicze oraz masa gadżetów podróżnych, które kapitalnie sprawdzą się podczas wakacyjnych wojaży 😉 Szczegóły konkursu znajdziecie TUATJ!!!

 

Gotowanie jest dla ludzi

 

W zasadzie zastanawiałem się czy do przygotowania tej potrawy potrzebny jest przepis krok po kroku, ale w sumie dlaczego nie. Samo odpowiednie przygotowanie zielonych szparagów to temat na osobny wpis lub FILM. Jednak wychodzę z założenia, że osobie mniej wprawionej w kuchni nawet najprostsze danie może sprawić problem. Dlatego „Gotowanie jest dla ludzi” to hasło mojego bloga. Chce aby każdy mógł gotować, a przepisy były jak najprostsze i najlepiej opisane.

 

Jajko sadzone ze szparagami i młodymi ziemniakami polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek problemów, piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku

 

SMACZNEGO!!!

 

8 odpowiedzi na “Jajko sadzone ze szparagami i młodymi ziemniakami”

  1. L. pisze:

    Dziękuję za przepis krok po kroku nawet tak prostej potrawy :))
    Jestem, młodą osobą i dopiero zaczynam przygody w kuchni, dlatego Pana przepisy są dla mnie idealne.
    Sprawdzone, szczegółowo opisane i w dodatku wszystko wspomagane zdjęciami i filmami.
    Rewelacja

  2. Paulina pisze:

    Ale jestem szczęśliwa, że trafiłam na Pana stronę. Nie spotkałam się jeszcze z tak dokładnym opisem i wytłumaczeniem. Mam dwie lewe ręce w kuchni i zawsze się podawałam. A dzięki Pana przepisom mam ochotę iść do kuchni gotować. Dziękuję!!!

  3. Renata pisze:

    Fajny pomysł na obiad

  4. Zofia Dubaj pisze:

    Cały czas się uczę gotować,zwłaszcza że jestem cukrzykiem,to danie jest smaczne i zdrowe a opis jest zrozumiały zwłaszcza dla poczatkujacych, dzięki i proszę o więcej takich przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję