menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy. Żółtka roztrzepujemy i łączymy z wywarem, cały czas ubijamy trzepaczką. Przygotowujemy kąpiel wodną. Miskę z żółtkami umieszczamy w rondlu z gorącą wodą, dodajemy masło i cały czas sos ubijamy, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek z sosem i doprawiamy sos gałką muszkatołową, łyżką soku z cytryny oraz solą i świeżo mielonym białym pieprzem.

ocena:

Sos holenderski

składniki

  • 200 g masła
  • 50-70 ml wywaru (może być z kostki) lub wody
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy. Żółtka roztrzepujemy i łączymy z wywarem, cały czas ubijamy trzepaczką. Przygotowujemy kąpiel wodną. Miskę z żółtkami umieszczamy w rondlu z gorącą wodą, dodajemy masło i cały czas sos ubijamy, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek z sosem i doprawiamy sos gałką muszkatołową, łyżką soku z cytryny oraz solą i świeżo mielonym białym pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję