menu

Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.

Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.

 

Uwielbiam zupy, a zwłaszcza uwielbiam te kwaśne: żurek, szczawiowa, barszcz oraz oczywiście kapuśniak. Wersja z żeberkami to opcja optymalna. W chłodne dni pokrzepi i doda energii, zwłaszcza z kawałkiem dobrego ciemnego pieczywa. Przepisy na inne pyszne zupy znajdziecie TUTAJ. Żeberka surowe możesz śmiało zamienić na wędzone lub dodać kawałek wędzonego boczku, jeżeli lubisz smak wędzonki.

 

 

Składniki:

 

 

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 l wody 
  • 3 ziemniaki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:

 

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż je z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru na oleju roślinnym. Zdejmij żeberka z patelni, przełóż do garnka. 

 

Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz poszatkowanego pora. Pod koniec smażenia do daj przyprawy, majeranek i kminek. Uwolnią one swoje olejki eteryczne i nadadzą zupie niepowtarzalny smak. Podsmażone składniki odstaw na bok.

 

Do garnka w którym znajdują się żeberka pokrojone w półplasterki lub kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zalej wodą. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa i żeberka zmiękną. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut.

 

Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu, aż kapusta odda smak do zupy i zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli kapuśniak okaże się za mało kwaśny dodaj soku z kiszonej kapusty. Zupę podawaj z kromką ciemnego pieczywa z masłem i posiekaną natką pietruszki.

 

Jeżeli choć raz przygotujecie Kapuśniak na żeberkach z mojego przepisu przekonacie się, że to najlepszy przepis w sieci. Przygotowany w formie krok po kroku nie sprawi nikomu problemu.

 

SMACZNEGO!!!

6 odpowiedzi na “Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.”

  1. Ola2314@op.pl pisze:

    Zrobilamwyszedl rewelacyjny

  2. Monika pisze:

    Rewelacja

  3. Łagodka pisze:

    Kapuśniaczek dziś zrobiony i wyszedł przeeeepyszny.Na pewno zagości na stałe w moim menu obiadowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *