X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Klasyczne kotlety mielone

Ze wstydem i ogromnym żalem stwierdziłem, że na stronie nie ma żadnego mojego przepisu na klasyczne kotlety mielone.

Cóż za żal i zgryzota mnie dopadły, ale to nic pomyślałem. Zabrałem się natychmiast do działania i już poniżej możecie zapoznać się z przepisem „krok po kroku” na klasyczne kotlety mielone.

Receptura jest sprawdzona w 100%, nauczyłem się jej od Taty, a trzeba przyznać, że bez wątpienia był on mistrzem kotletów mielonych. Często coś zmienialiśmy i kombinowaliśmy w składnikach, ale dzisiaj podaję przepis jak najbardziej klasyczny.

W moim rodzinnym domu w Izabelinie, kotlety mielone jadało się praktycznie co tydzień. A dom był otwarty dla wszystkich, smażyło się ich 20 lub 30, a i tak rzadko kiedy coś zostawało na następny dzień.

Klasyczne kotlety mielone to z pewnością pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Receptura zazwyczaj jest podobna, a różnią się zazwyczaj dodatkami. Jedni wolą: buraczki, inni marchewkę z groszkiem a jeszcze inni mizerię i ziemniaki puree. Ja nie mam z tym problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje.

Klasyczne kotlety  mielone

Składniki:

  • 1 bułka pszenna, czerstwa
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Czerstwą bułkę namocz w mleku do miękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 2:

Następnie wyrabiaj mięso z dodatkami dłońmi do połączenia składników, najlepiej kilka minut (3-4 minuty).

Krok 3:

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej.

Krok 4:

Na koniec smaż na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie: buraczki zasmażane i ziemniaki puree z natką pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam! Pyszne! Tak moje własne mi nie smakowały. Sięgnęłam po kolejny przepis pana Kuronia i się nie zawiodłam! Pycha,pycha! Siostra też zrobiła i też wyszły bardzo dobre? Wspaniały przepis dla osób,które uczą się gotować.

    • Wkradł mi się błąd. Zamiast znaku zapytania, to miał się pojawić wykrzyknik przy zdaniu: „Też wyszły bardzo dobre”. Wszak to prawda. Również były bardzo smaczne. Polecam,polecam jeszcze raz.

  2. wspaniały niby znany ale nie do końca przepis. Sprawdziłam dokładnie z przepisem. Pyszne. Wspaniałe smaki z moich dziecięcych lat. Dziękuję.’
    Przepis juz mam w głowie ale trafił do mojej księgi kucharskiej. 🙂

  3. Właśnie kończę smażenie w nocy, bo jutro ma byc upał. Kotlety wyszły bardzo pyszne i soczyste. Oczywiście niezależnie od pory (minęła północ) cztery już zniknęły

  4. dla soczystości kotletów po usmażeniu należy je włozyć na 15 minut do piekarnika w naczyniu żaroodpornym otwartym – 150 stopni dół

  5. Przepyszne, pulchne, wilgotne kotlety mielone. Dawno tak dobrych nie jadłam. Dodałam dwa ząbki czosnku. Polecam.

  6. ja jeszcze dodaję na 1/2 kg mięsa 1 duży ząbek czosnku,z majeranku rezygnuję.

  7. Hej, mieszkam na Islandii ale w domu gotujemy „po polsku”, przepis taki sam jak Pana- ja lubię mięsa aromatyczne wiec wariujemy z kotletami: majoran, ziola prowansalskie, smoked paprika- dodajemy pieczarki- lub nie- wszystko wedle uznania. Moze to smieszne ale trudno tu o taka prawdziwa zwykla „polska bułke”namoczona w mleku ale ja dodaje troche tartej do miesa albo to co zostanie z chlebka (suchego) i jest ok

  8. Kotlety wyszły przepyszne, delikatne i soczyste. Nawet mój 3latek się zajadal.

  9. A ja mam pytanie, zrobiłam ostatnio z mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowe, bo u mnie się tak robiło. Kilogram mięsa, jedno jajko, niestety bułka tarta, którą obwiniam za straszną suchość kotletów.. jestem raczej gapą kulinarną i uczę się… Czy to przez bułkę czy za dużo mięsa wołowego?? Czy dlatego że jedno jajko! Pana wyglądają dokładnie tak jak w moim domu rodzinnym a jeszcze nigdy nie udało mi się takich zrobić.. może zrobić wieprzowe do wołowego 7:3???

  10. Moja już nieżyjąca ciocia zawsze mi powtarzała ,że najlepsze mielone jest z dodatkiem gotowanego mięsa wołowego z zupy z dnia poprzedniego. Tak się kiedyś robiło mielone na Śląsku. Co Pan na to?

  11. Ja osobiście wolę do mięsa dodać chleb niż bułkę. Z bułki robi się taka ciapa. Z chlebem pycha.

  12. Doskonały przepis. Mój debiut „kotleciarski”, smak tradycyjny taki jak lubię. Polecam.

  13. Super przepis, właśnie z niego korzystam !! Smaki dzieciństwa, dziękuję !!

  14. Dziekuje panie Jacku za tradycyjny przepis.Szukalam bo marze o domowych kotletach.Zrobie na Swieta Wielkanocne

  15. Rzeczywiście, odchodzimy powoli od klasyków rodzimej kuchni na rzecz innych smaków i produktów…Teraz właśnie chcę zrobić kotlety i dlatego weszłam na ten blog – i proszę – jest novum dla mnie w postaci majeranku. Dziękuję.
    Często zaglądam na Wasze (Kuroniów) blogi, trochę dlatego,że kuchnia Wasza jest świetna, a po trosze z sentymentu do p. Jacka i p.Maćka. Bardzo mi obu brakuje …..
    A na stałe został u mnie zaadoptowany bigos. Jest prze-smaczny.
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. Te kotlety odmieniły moje życie♥️♥️♥️, nigdy nie lubiłam mielonych a w tych się zakochałam

  17. Smakowita prostota. U mnie jeszcze czosnek. Muszę poeksperymentować z musztardą – nigdy wcześniej nie dodawałem. Ziemniaki obowiązkowo puree. Z masłem. Dodatki dowolne, ale u mnie króluje mizeria na słodko-kwaśno z koperkiem i szczypiorkiem.

  18. Wspaniały przepis na te kotlety mielone. Ja dodaję pol łyżeczki sody, są takie pulchne. Ale nie zawsze. Czasem tarte pieczarki. Albo na drobnej tarce marchewkę – to wersja dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie chcą jeść jarzyn, a tu przemycone.

  19. Ja robię kotlety takie średnio duże, obsmażam wstępnie na patelni. Żeby doszły w środku, przekładam do naczynia żaroodpornego, każdy kotlet posypuję wiórkami masła i dopiekam w piekarniku. Pozdrawiam

  20. Super :*, tez tak robię tylko nie dodawalam majeranku, jutro wobec tego go dodam 🙂

  21. Panie Jakubie a co zrobic zeby kotlety były soczyste?
    Dodac wody zimnej do miesa czy majonez?

  22. Ja podsmażam pieczarki i mielę razem z mięsem, namoczoną bułką, cebulą, czosnkiem i małym ziemniakiem, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką musztardy, dodaję dwa jajka i zarabiam, a potem na patelnię i (teściowa stwierdziła, że lepszych nie jadła) na talerz z ziemniakami i buraczkami z chrzanem, inna wersja u nas nie przejdzie.

  23. Wszystko tak samo, ale… Na maśle podsmażam lekko pieczarki. Do naczynia żaroodpornego ścieram na tarce trochę masła. Układam kotlety i przekładam na nie pieczarki z odrobiną wody spod nich. Zapiekam ok.15 min. Kotlety chrupiące, pieczarki przypieczone, a na dnie sosik masełkowo-pieczarkowy. Pycha!

  24. Pieczarki podsmażam na maśle. Masło ścieram na tarce do naczynia żaroodpornego. Układam kotlety i przykrywam pieczarkami z odrobiną wody z pieczarek. Zapiekam ok. 15 min. Kotlety chrupiące z masełkowo- pieczarkowym sosikiem. Pycha!

  25. Super! Nie umiem gotować ni w ząb chociaż w domu kucharz zawodowy przebywa i niby sporo mi pokazał. Jednak nie mam talentu, co tu dużo gadać i właśnie takie przepisy jak Pan podaje bardzo mi pomagają. Już nie marnuję składników i odstawiam powoli 'suche jedzenie’ z mojej diety bo w końcu to co zrobię nadaje się do spożycia. Mam jeszcze dwa takie blogi na których autorki podają przepisy takie że ogarniam temat, Pana blog jest dla mnie od niedawna odkryciem i jestem zachwycona, dziękuję !

  26. Dzień dobry , kucharz że mnie jak z koziej….. Ale dużo gotuje, niestety monotonnie. Ale to na marginesie. Chciałbym poruszyć temat bułki tartej:, a może ducha, a może z chleba?

  27. Buraczki upiecw piekarniku lub ugotować,zetrzeć na tarce(większe oczka),na patelni lub w garnkuu rozpuścić łyżkę masła,starte buraki doprawić:solą ,kwaskiem cytrynowym(ja daję sok z cytryny),trochę cukru(ksylitol),wrzucić na rozgrzany tłuszcz(nie rumienić masła)dobrze wymieszać,chwilę smażyć,dodać łyżkę kwaśnej śmietany,dosmaczyć i zjeść.Nie daję mąki,uważam,że jest niepotrzebnapozdrawiam

  28. Uwielbiam klasyczne mielone. Takie robiła moja babcia i ten smak ma ta magię wspomnień. Z buraczkami na ciepło. Mniam. Pychotka. W piątek zrobię

  29. u mnie na obiad jutro będą kotlety mielone też dodaję zgnieciony czosnek
    wszystkie komentarze są super pokuszę się i dodam 2 łyżeczki musztardy też

    dobrej niedzieli dla wszystkich
    pozdrowienia dla rodzinki Kuroniów

  30. Jakubie ! Przepis na tradycyjne mielone jak najbardziej OK !
    Co i tak nie uchroniło od wielu pytań .
    Ale w podstawowej wersji można tak zrobić. I ja tak robię.
    Nie wpadłem tylko na pomysł aby dodać majeranek do mielonych …
    Choć dodaję go coraz więcej do potraw, tak na początku, jak i pod koniec gotowania,
    bo szybko traci aromat. I jeszcze daję trochę lubczyku suszonego.
    Do kotletów mielonych dodaję zawsze odrobinę czosnku rozgniecionego. Ząbek, dwa …, i żeby nie były za suche to można by parę deko podgardla domielić, hehe, ale to już zabawa dla „dorosłych” kucharzy 🙂

    • Artur,

      Jak to z tradycyjnymi potrawami, okazuje się każdy ma swój sprawdzony przepis i to jest ja najbardziej OK. Lubię smak majeranku, dlatego go dodaję z resztą tak robił mój ojciec. Co do czosnku to przyznaje, że sam czasami dodaję 2-3 ząbki smażone w całości z cebulą. Wtedy utrzymują swój smak i nabierają słodyczy. Podgardle spoko ale jak najbardziej dla dorosłych. Ma swój specyficzny smak, u dzieciaków by nie przeszło. Wolę trochę poprzerastaną łopatkę.

      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  31. W poprzednim komentarzu prosiłbym o zamianę „dwie ręce” na „obie ręce”, chyba tak lepiej będzie brzmiało 😉

  32. W przepisie zabrakło informacji na ile kotletów (o wielkości jak na zdjęciach) lub osób (w przybliżeniu) wystarczy podana ilość składników.

    Mam parę pytań:
    Czy majeranek to taki klasyczny składnik kotletów? (inne składniki znałem, a tego nie)
    Co ewentualnie innego pasowało by w jego miejsce? (gdybym chciał poeksperymentować)

    I jak zrobiłeś to zdjęcie, gdzie masz obie ręce w misce? 😉

    • Z tej ilości wychodzi 4-5 kotletów. Większość przepisów robimy na 4 osoby.
      U nas w domu Kuroniów, klasycznie dodaje się majeranek. Czasami dodaje się utarty w rękach tymianek suszony. Fajnie smakuje też czubrica taka bułgarska mieszanka ziół lub odrobina pieprzu ziołowego. Mógłbym to zrobić poprzez samowyzwalacz, podpięty pod Iphona ale sesję robimy z Bogusią moją żoną. Najczęściej ja daje ręce a ona robi zdjęcia 😉

  33. Ja do kotletów mielonych dodaję jeszcze 2-3 łyżeczki musztardy. Najbardziej lubię je jeść w towarzystwie sałaty masłowej ze śmietaną albo w zimę z sałatką z ogórków korniszonych.

  34. Gotujemy kapustę biała lub kiszoną ( ja wole biała ) oraz ziemniaki tak mniej więcej po połowie .Odcedzamy kapustę i ziemniaki , ale wodę z ziemniaków zostawiamy .Podsmażamy boczek z cebulką na patelni .Mieszamy kapustę z ziemniakami , boczkiem i cebulką .Jeżeli całość jest za gęsta dolewamy wodę z ziemniaków .Całość doprawiamy solą , pieprzem , magi ,oraz octem do smaku . Wszystko razem jeszcze trochę dusimy .Podajemy do kotletów mielonych , mięsa gotowanego lub duszonych żeberek . Najsmaczniejsze kotlety to te z mięsa kl.2 poprzerastane tłuszczem .

  35. Zapomniałem dopisać ze najbardziej smakuje z kapustą mieszaną .

  36. Ja z lenistwa dodaje cebule surową ale bardzo drobno posiekaną ,no i nie zapominam o MAGI to podnosi smak kotleta.

Sprawdź również