menu

3 proste marynaty do mięs z grilla

Trzy proste marynaty do mięs z grilla

 

Sezon na BBQ w pełni. Zdradzam zatem moje ulubione 3 proste marynaty do mięs z grilla.

 

Święta trójca

 

ka. Nie znaczy to, że z rusztu jemy jedynie mięso. Dzisiejszy wpis skierowany jest po prostu, do mięsożerców. Przepisy na rybę z grilla i warzywa już w zupełnie innym wpisie.

 

Człowiek pierwotny

 

Jako, że na czas letni bardzo często zamieniam się w człowieka pierwotnego. Jadłbym tylko z grilla, rusztu, ogniska, możecie spodziewać się w najbliższym czasie większej dawki przepisów na rodzinne grillowanie. A na zachętę, podrzucam przepis na rewelacyjną surówkę z młodej kapustki (link do przepisu) idealną do mięs z ognia.

 

Przy najbliższej okazji wypróbujcie moje 3 proste marynaty do mięs z grilla. Zapewniam, że będziecie do nich wracać. Przy okazji zostawcie komentarz i napiszcie: jakie inne przepisy grillowe Was interesują?

 

ZAPRASZAM do lektury!!!

 

 

Marynata do karkówki:

 

  • 600 g karkówki
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku utarte
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka majeranku otartego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

 

Karkówkę pokrój w plastry. Czosnek utrzyj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.

 

Marynata do kurczaka:

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • garść świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.

 

 

Marynata do boczku:

 

  • 600 g surowego boczku
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

 

Boczek pokrój w plastry. Czosnek utrzyj, imbir pokrój w plastry. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Marynuj minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 15 minut, kilka krotnie przewracając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję