menu

Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.

Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.

 

Pyszne dietetyczne Pączki pieczone są kapitalną alternatywą dla tradycyjnych smażonych. Z naszym najlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem.

 

Pączki pieczone. Składniki: 

 

 

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 50 ml letniego mleka

 

Ciasto:

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

 

Dodatkowo 

 

  • 150 g ulubionej konfitury 

 

Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

 

 

Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. 

 

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka rozciągnij ciasto na blacie tak aby miało ok 1,5 cm grubości. Wytnij z ciasta koła o średnicy 5 cm.

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz 15 minut.  

 

Następnie napełnij konfiturą pączki szprycą do nadziewania. Jeśli nie posiadasz szprycy, fajną w dobrej cenie znajdziesz TUTAJ

 

Przepis na Pączki pieczone krok po kroku polecają się do przygotowania, nie tylko na tłusty czwartek. W razie wątpliwości co do przepisu lub pytań, piszcie śmiało komentarze.

 

Smacznego! 

31 odpowiedzi na “Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.”

  1. Anna pisze:

    Dziękuję na pewno wypróbuję ten przepis że względu na to że są bez pieczenia w tłuszczu. Pozdrawiam

  2. Jolanta pisze:

    to są bułki drożdżowe zapewne pyszne ,ale to nigdy nie będą pączki

  3. Grazyna pisze:

    A czy można nadziewać przed pieczeniem?

  4. Milenia pisze:

    Co to za miska, która można wstawić do nagrzanego piekarnika ?
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń pisze:

      Miska jest bardzo fajna, kupiona chyba w TK max ale nie marki zapisanej.

      Jest to jakiś rodzaj bardzo trwałego matowego plastiku. Ale nie jest to miska odporna na wysokie temperatury.
      Wkładam w przepisie wkładam miskę do piekarnika rozgrzanego do 35°C, tylko po to aby ciasto ładnie wyrosło 🙂

      Pozdrawiam

  5. Gosia pisze:

    Wlasnie robię próbę przed tłustym czwartkiem

  6. Gieua pisze:

    Wyszły super miękkie,pulchniutkie pycha

  7. Marta pisze:

    Właśnie upiekłam. Są pyszne. Tylko następnym razem podwoje składniki

  8. Natalia pisze:

    Można to ciasto wyrobić w robocie kuchennym?

  9. Renata pisze:

    Mam pytanie zaczynam zarabiać pączki. A mój piekarnik ma 50stopni a w przepisie jest od 30-35.

  10. Monia pisze:

    Jakie są wartosci odżywcze? I Ile kcal?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Niestety nie jestem dietetykiem 🙁 Dopiero rozważamy aby na stronie pojawił się przelicznik kalorii. Na ten moment nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje pytanie.

  11. Milenia pisze:

    Pierwszy raz piekłam dzisiaj coś co jest na drożdży i…. wyszło! Udały się ! Mega duma Jedyna wątpliwość, jaka miałam był czas wyrabiania… kurczę ile mniej więcej powinno się wyrabiać ciasto? Wyrabiałam hmmmm 7 minut…. mimo, ze zaczęło odchodzić, to i tak się kleiło i ciężko mi było właśnie ocenić czy to jyz Ok, czy tez nie ….
    hmmm
    Wstawiłam do piekarnika mimo, ze temp od 50 stopni 🙂 może komuś to info się przyda
    I Mimo wszystko wyrosły ! :))))) dzięki za wskazówki krok po kroku 🙂

  12. Beata pisze:

    Drożdże instant tez będą ok? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Próbowałam 6g, ale ciasto niespecjalnie wyrosło w porównaniu do wcześniejszych wypieków

  13. Ola węgrzynek pisze:

    Czy można drożdże świeże podmienić na suszone? A jesli tak to czy mleko+cukier, które miały iść do rozczynu dać do ciasta czy nie?

  14. Christoph Kobus pisze:

    Zwróccie uwage ze temperatura 35°C to niespelna temperatura ludzkiego ciala, wiec kazda miske mozesz wstawic do piekarnika. Chodzi tylko o umozliwienie temperatury wyzszej niz pokojowa aby ciasto drozdzowe lepiej i szybciej wyrastalo.

  15. Sabina pisze:

    Na jaką mąkę mogę wymienić ta z przepisu? Pozdrawiam

  16. Bella pisze:

    Dzisiaj wypróbowalam przepis pyszne prawie wszystkie od razu zniknęły. Super alternatywa dla smażonych. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję