menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki myjemy, czyścimy i pieczemy w piekarniku. Jabłka obieramy i razem z ugotowanymi burakami ucieramy na grubej tarce. Zalewamy buraki i jabłka winem, zakwasem i wywarem, dodajemy przyprawy i pozostawiamy na kilka godzin. Gdy wywar „naciągnie” przecedzamy go, łączymy ze śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy. Możemy oczywiście jeszcze doprawić. Podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi słoniną.

ocena:

Barszcz staropolski

składniki

  • 2 l wywaru
  • 500 ml zakwasu
  • 250 ml śmietany
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 g buraków
  • 3 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki myjemy, czyścimy i pieczemy w piekarniku. Jabłka obieramy i razem z ugotowanymi burakami ucieramy na grubej tarce. Zalewamy buraki i jabłka winem, zakwasem i wywarem, dodajemy przyprawy i pozostawiamy na kilka godzin. Gdy wywar „naciągnie” przecedzamy go, łączymy ze śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy. Możemy oczywiście jeszcze doprawić. Podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi słoniną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję